02 juni 2007

Peter van Heeswijk nieuwe partijvoorzitter CDA

De CDA-leden hebben Peter van Heeswijk uit Bergeijk gekozen als nieuwe voorzitter. De 44-jarige Brabander is blij met zijn verkiezing tot voorzitter: ‘het is een grote verantwoordelijkheid, maar ik heb er zin in’.

Peter van Heeswijk heeft campagne gevoerd onder het motto ‘een partij voor ons allen’. Hij is al twintig jaar actief binnen het CDA op zowel lokaal, provinciaal als landelijk niveau. De laatste jaren was hij voorzitter van het CDA Brabant. Daarvoor was hij 9 jaar lid van Provinciale Staten in Brabant.

In het dagelijks leven gaf Van Heeswijk leiding aan het familiebedrijf Bakkerij van Heeswijk in de Brabantse Kempen; een bakkersbedrijf met tachtig medewerkers. Peter van Heeswijk is getrouwd en heeft twee kinderen.

Peter van Heeswijk: ‘In de campagne ging het, terecht, veel over de positie van jongeren en vrouwen. Maar mijn betrokkenheid is net zo groot als het gaat om ouderen en allochtonen, de mensen van het platteland én de stedelingen. Zij zullen zich allemaal thuis weten in het CDA. En betrokken worden bij het CDA.’

De nieuwe voorzitter wil in de partij het debat aangaan over de vitaliteit van wijken en kernen. ‘Voorbij de opgave die het kabinet zich heeft gesteld om prachtwijken in te richten en het platteland vitaal te houden, zullen wij gewoon als partij onze aanwezigheid in wijken en kernen verzilveren. Door er te zijn en op een moderne manier de antwoorden te vinden op de problemen van vandaag.’

Daarnaast wil van Heeswijk een debat over Europa: ‘Europa is een realiteit van alle dag, Europa is onze kans, Europa is onze zorg. Wij zijn een partij van de wereld, en wij zijn een partij voor de wereld.’

De afgelopen weken konden de CDA-leden hun nieuwe voorzitter kiezen. De kandidaten waren Peter van Heeswijk en Jeroen Alting von Geusau. Tot en met woensdag 30 mei konden zij hun stem uitbrengen via internet, telefoon of post.

Peter van Heeswijk volgt Marja van Bijsterveldt op die staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is geworden in het vierde kabinet Balkenende.

U kunt hier de toespraak van Peter Heeswijk downloaden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.