30 november 2016

Een nieuw nieuwland?

Het Nieuw Land Erfgoedcentrum moet de kans krijgen om samen met de Bataviawerf uit te groeien tot een nieuwe publiekstrekker onder de naam Batavialand. Dat vindt de CDA-fractie in zeewolde. Daarvoor zijn wel ingrijpende maatregelen nodig, op organisatorisch én financieel gebied.

Met name het Nieuw Land Erfgoedcentrum (NLE) kampt al jaren met tegenvallende resultaten. De verschillende partijen die het bestuur vormen van het NLE (inclusief de gemeente zeewolde vertegenwoordigd door Lelystad) vinden dat er iets moet gebeuren, anders zou ‘het verhaal van Flevoland’ wel eens kunnen verdwijnen uit de Lelystadse kuststrook

Dat willen we natuurlijk niet. Al jaren wordt er dan ook gedacht over een ander concept. De tijd van nadenken is nu echter voorbij, vinden wij – het is nu tijd om écht stappen te maken.

Stappen die de verschillende partijen in het bestuur – onder meer de provincie en de vier gemeenten incl de onze – geld gaan kosten. Dat is pijnlijk En ja, er zitten risico’s aan de plannen. Voor de komende vier jaar ziet het er goed uit, maar als Batavialand na 2021 écht op eigen benen moet staan zijn er nog onzekerheden. De CDA fractie vindt de wijze waarop gedacht wordt om break even te draaien wel erg optimistisch en weinig onderbouwd. Het risico is daarom best groot dat we het bedrag op termijn kwijt zijn.

We geven Batavialand tot die tijd (en daarna) graag de kans om zichzelf te bewijzen. Wel onder strenge voorwaarden, uiteraard – de tijd van blanco cheques is voorbij. Het nieuwe bestuur moet de komende jaren aan de slag om van de combinatie NLE/Bataviawerf een nóg aantrekkelijker concept te maken. Het CDA vindt dat er daarbij streng toezicht moet zijn vanuit het dagelijks bestuur op het bestuur van Batavialand.

Het sociaal plan vinden we er netjes en eigenlijk niet meer van deze tijd. We hopen dat de onderhandelingen voor de garantstellingen voor de komende vijf jaar nog naar beneden zal worden bijgesteld.

Waar we dit allemaal voor doen? Voor een plek waar ‘het verhaal van Flevoland’ wordt verteld, een verhaal dat zó uniek voor Nederland en voor de wereld is dat het verteld en getoond moet worden. Het CDA wil zich daar voor inzetten en steunt daarom de plannen zoals ze nu op tafel liggen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.